Кликнете за още продукти.
Няма намерени продукти.

Коя настолна лампа е най-добра за четене?

Публикувано на1 Година преди
Любими0

Коя настолна лампа е най-добра за четене?

Когато става въпрос за закупуване на настолна лампа , залогът е много повече от цвета, дизайна и възможността да се побере в стаята. Важно е да изберете удобно осветление, от което очите не се уморяват. И след това поставете настолната лампа под прав ъгъл на правилната височина. В противен случай ще трябва да се справяте ежедневно с напрежението на очите и умората, допълнени от главоболие.

Ето какво казват офталмолозите: очите се променят с възрастта. Колкото повече остарявате, толкова повече светлина ви трябва, за да четете комфортно книга или списание. Човешката нужда от повече светлина нараства с 1% годишно. Дете на десет години може да чете с електрическа крушка от 40 вата или при слаба естествена светлина. По-възрастните хора в категорията 60+ се нуждаят от ярки крушки от 100 вата.

Но това не означава, че прекомерната яркост е полезна за очите. Тя е също толкова вредна, колкото и лошото осветление или отблясъците. Когато светлината пада от силно отразяващи повърхности, това е уморително и е голям проблем за възрастните хора с лошо зрение.

За удобно четене преди лягане се нуждаете от добре осветена стая с добре фокусиран източник на светлина до леглото. Важно е да избягвате голям контраст между осветлението в зоната за четене и останалото околно пространство. Погледът винаги се отвлича от страницата на книгата и след това се връща към нея. Когато очите се преместят от ярко осветено място към тъмно, те се разширяват. В условия на висок контраст те се уморяват много, започват да болят и да сълзят. И въпреки че има много начини да осветите една стая, експертите смятат, че някои видове абажури са най-подходящи за четене.

Коя настолна лампа да купя за нощно шкафче?

Колко широка трябва да бъде лампата за четене?

Важно е да се поддържа баланс на всички компоненти на комфортния престой. Колкото по-широк е вашият матрак, толкова по-широко трябва да бъде нощното шкафче. В идеалния случай неговият размер трябва да бъде равен на 1/3-2/3 от ширината на матрака. От своя страна размерът на абажура трябва да бъде равен на 1/3 от ширината на нощното шкафче, измерен в най-широката му точка.

Колко висока трябва да бъде нощната лампа?

Ако обичате да четете преди лягане, не забравяйте да вземете предвид височината на осветителното тяло. Нямате нужда от светлина, която заслепява очите ви или фокусира над главата ви. Ако вашето нощно шкафче и матрак са с еднаква височина, експертите съветват да закупите настолна лампа със същия размер, плюс 5-8 см. Така например, ако нощното ви шкафче е високо 60 см, абажур от 68 см ще изглежда най-добре на то.

Разположението на бутона за включване и изключва също е важно - трябва да е на една ръка разстояние - 53-70 см. Разбира се, по-удобно е да закупите нощна лампа с превключвател на кабел.

Как да изберем абажур?

Височината на абажура трябва да бъде около 2/3 от височината на тялото на осветителното тяло (измерете от дъното до основата на крушката). Ширината на абажура трябва да бъде приблизително два пъти по-голяма от ширината на най-широката част на лампата. За удобно четене преди лягане основата на абажура трябва да е приблизително на нивото на очите ви, когато седите в леглото.

Полупрозрачен или непрозрачен абажур?

Полупрозрачните материали са най-добри за четене и добавяне на естествена светлина към спалнята. Фокусирани са върху работата и концентрацията.

Непрозрачните материали са добри за подчертаване на отделни елементи в стаята и създаване на романтично настроение. Те са добри за топла релаксираща атмосфера, защото в тандем с плътна тъкан блокират част от светлината.

Черните абажури изглеждат страхотно в салоните, тъй като осигуряват уютно, приглушено осветление. За четене и работа изберете полупрозрачни леки тъкани с висока пропускливост на светлина.

Каквато и настолна лампа да изберете, експертите препоръчват да я поставите отстрани и леко назад за максимално удобство. Светлината трябва да е точно над нивото на очите в общата област на лицето и не трябва да можете да виждате самия източник на светлина. За да избегнете сянката на ръката си, докато пишете и четете едновременно, десничарят трябва да постави осветителното тяло отляво. Перфектната настолна лампа за четене има полупрозрачен абажур, въртяща се на 360° и регулируема по височина. 

Най-добрият експерт при избора на лампа за четене са вашите очи. При лошо осветление те ще станат червени, ще почувствате не само парене, но и главоболие. Е, ако търсите качествено осветление на достъпна цена, изберете настолни лампи Forza.

Препоръчваме ви

Меню

Категории

Създайте безплатен профил, за да запазите любимите си продукти.

Създай

Създайте безплатен профил, за да използвате списъците с желания.

Създай